La importància del suport emocional

Quan es rep una notícia inesperada, la reacció emocional de cada persona és un autèntic misteri. Són molts els factors que influeixen en la manera en què la podem processar, motiu pel qual és important saber on anar en cas de necessitat. A FecunMed ho sabem, i per això oferim els serveis d’un grup d’especialistes en el suport emocional a persones amb problemes de fertilitat. Aquesta opció representa una gran tranquil·litat per a les nostres pacients i les seves parelles.

Tot i que una parella tingui problemes per aconseguir un embaràs, no s’acostuma a pensar que és per algun problema de fertilitat i, quan es confirma, tant l’home com la dona poden necessitar un període d’acceptació de la nova realitat. Parlar sobre aquest tema acostuma a ajudar força, però molt sovint pot resultar incòmode fer-ho obertament amb la gent de l’entorn.

S’estima que un 15 % de la població que es troba en edat fèrtil té problemes per aconseguir l’embaràs. Aquest percentatge és important, tot i que no per això es pot considerar un tema fàcil de tractar amb els familiars i/o amics. Quan una parella comença a buscar un embaràs respon al plantejament de projectes futurs mutus, per la qual cosa pot ser difícil assimilar-ho i acceptar-ho. Per tot això, el suport psicològic que oferim pot ser indispensable entre les nostres pacients per afrontar amb la màxima naturalitat l’inici del tractament de reproducció assistida.

Com pot afectar en una parella un problema de fertilitat?

Com hem comentat, arribar al punt de saber que es té un problema de fertilitat suposa que la parella ha realitzat un procés previ de decisió referent al futur comú. En aquest sentit, qualsevol imprevist pot sacsejar l’estabilitat de la parella. Hi ha estudis que conclouen que les persones que troben problemes a l’hora de tenir fills tenen més tendència a estats d’ànim depressius, més estrès i ansietat, ambient que no afavoreix en absolut el moment d’encarar l’inici d’un procés mèdic de reproducció assistida.

Cada persona és diferent, així com cada parella viu les seves experiències de manera personal, però és molt important intentar que una notícia així no afecti negativament la relació de la parella. Si des de la parella es percep que la notícia implica tensions i/o problemes, cal no tenir manies i cercar ajuda.

En el moment de rebre la notícia, les preguntes més habituals giren entorn de per què li ha tocat a la parella viure aquesta situació. La sorpresa i la no acceptació poden deixar lloc als dubtes i temors, per, després, passar a la ràbia i/o frustració, però és un procés que és millor viure al costat de la parella, per poder afrontar junts, una vegada superat, la idea d’iniciar un tractament. És important sentir el suport de la persona que tenim al costat, per evitar culpabilitzar-se o experimentar una baixada d’autoestima.

A FecunMed tenim un equip d’especialistes experimentat, amb la darrera tecnologia disponible, amb el qual treballem per mirar d’aconseguir fer realitat el desitjat embaràs de les parelles que venen a les nostres clíniques. Cada pacient és un cas personalitzat, i a vegades pot costar més arribar a l’embaràs, però amb els avenços en les tècniques de reproducció assistida sovint s’acaba aconseguint l’objectiu.

Què ofereix el servei de psicologia de FecunMed?

Com ja hem indicat, un dels pilars per afrontar una notícia com aquesta és la unió entre la parella. Passar per aquest procés pot ser la millor ocasió per reforçar el vincle entre ambdós, s’enforteix la relació i s’aprèn a abordar temes incòmodes i delicats, a expressar dubtes i pors de manera oberta i sincera.

Però no sempre és fàcil, motiu pel qual, en els casos en què es detectin més dificultats per aconseguir-ho, a FecunMed oferim el servei de psicologia, per orientar i ajudar les parelles que ho necessitin a viure el procés de la maternitat a través de la reproducció assistida. Amb un equip d’especialistes en suport psicològic relacionat amb l’àmbit de la reproducció, aconseguim reduir les angoixes que es puguin sentir en aquests moments i ajudem a fer front a l’inici del procés amb la millor mentalitat.

A FecunMed cada pacient és especial i únic, per la qual cosa l’equip mèdic personalitza fins al darrer detall el tractament que l’ha d’acostar a la maternitat, i en el servei de suport psicològic no és diferent. El nostre equip adapta el tracte de cada cas a les particularitats de cada parella, treballant de manera diferent cada psicoteràpia, adaptant-la al caràcter i a les preocupacions de cada pacient.

L’objectiu principal que es persegueix és valorar la situació i donar-li la transcendència adequada per poder afrontar el tractament amb tanta calma i seguretat com sigui possible, així com minimitzar els sentiments negatius i de pressió afegida. Amb l’ajut de les nostres especialistes, ambdós membres de la parella aprenen a controlar els nervis, i els permet conèixer-se millor a si mateixos per poder afrontar amb més ànim qualsevol situació amb què es puguin trobar durant el tractament.

Com fer front al tractament?

Tot i que sembli evident, el més important en el moment d’iniciar un tractament és ser conscient que és un període llarg i que tindrà una gran varietat de moments, alguns més fàcils i d’altres més complicats. És per això que és molt positiu buscar activitats per estar distret i no pensar en excés en el procés que s’està vivint. Donar-li voltes de més i estar constantment preocupat per l’evolució no és gens positiu, i, per evitar-ho, és molt beneficiós explotar al màxim les aficions sanes que tingui cadascú.

En aquest sentit, és molt important estar sempre ben informat de les activitats que es poden realitzar en cada moment, sense posar en risc l’evolució normal del tractament ni la mare. El nostre equip d’especialistes sempre estarà disponible per a les nostres pacients per solucionar qualsevol dubte o preocupació que pugui sorgir.

No és una situació fàcil de dur, sense oblidar que, a més, la dona té l’agreujant de la medicació, que li pot provocar un desajust hormonal transitori i, en conseqüència, una tendència habitual a canvis d’humor bruscos provocats per les diferents emocions que va sentint en cada moment.

I si els alts i baixos durant el tractament són comprensibles i habituals, una vegada ha finalitzat el procés comencen uns dies en què els nervis i les inquietuds no desapareixen. Ens referim a la “beta-espera”, aquells dies que han de passar després d’acabar el tractament i abans de saber si la implantació s’ha completat satisfactòriament i s’ha aconseguit l’embaràs desitjat.

Saber gestionar anímicament tot el que envolta el procés d’un tractament de reproducció és el principal repte de les parelles. És un objectiu que no sempre és senzill, per la qual cosa qualsevol suport que es rebi pot ser molt útil per fer front a la situació. A vegades, és complicat parlar-ho amb les persones de l’entorn propi, ja sigui família o amics. Aspectes com les creences religiosos pròpies o de l’entorn poden dificultar el fet de parlar del tema en un ambient de confiança, cosa que provoca una retracció i una tendència a l’aïllament progressiva.

Fins i tot de manera inconscient, els amics i familiars poden no ajudar que la parella sigui capaç d’abordar la situació. Preguntes d’interès, com quan arribarà el nadó, o comentaris com ara “si et relaxes i no hi penses, segur que aconseguiràs quedar-te embarassada”, no fan cap bé.

És indispensable durant tot el tractament estar sempre units i tenir on sustentar-se en cas de necessitat. La gestió de les emocions és molt important, tant en l’àmbit personal com de parella, i cal treballar-ho molt bé per evitar que aquest procés perjudiqui la relació. Aquesta decisió es pren per formar una família i, encara que sigui complicat, s’ha de viure amb la màxima il·lusió, el màxim optimisme i unió.

¿Cuál es el mejor tratamiento para mi?

Si todavía no sabes qué tratamiento se adapta más a ti,
te animamos a hacer nuestro prediagnóstico online.

Prediagnóstico

A FecunMed seguim al teu costat.

Fes realitat el teu desig de ser mare