Què fer davant d’una fallada d’implantació?

La darrera fase d’un procés d’embaràs és el moment de la implantació de l’embrió a l’endometri, moment en el qual s’inicia la formació de la placenta. Si s’aconsegueix aquest pas, les probabilitats que l’embaràs finalitzi amb èxit són molt elevades. És per això que la fallada d’implantació és la causa més tardana que pot provocar la fallida d’un intent d’embaràs.

El procés d’implantació consta de quatre fases, que es prolonguen durant tres o quatre dies. S’inicia a partir del cinquè dia d’embaràs, moment en què l’embrió ha aconseguit entrar en la fase de blastocist i ha evolucionat suficient per estar preparat per a la implantació.

En els casos en què el procés d’embaràs s’interrompi en aquest punt, cosa que pot ser provocada per múltiples factors, el problema final acaba sent el mateix, que l’embrió no ha aconseguit accedir a l’endometri.

Símptomes davant d’una fallada d’implantació

La fallada d’implantació no té símptomes concrets. No hi ha cap reacció del cos de la dona que ens permeti detectar amb seguretat que s’ha produït una fallada d’implantació, més enllà de la no consecució de l’embaràs. Això fa que sigui imprevisible i que no es detecti fins que s’ha produït la fallada i ja no hi ha res a fer.

Quan es produeix la fallada, pot ser que la dona percebi sensacions que recordin les habituals durant els dies previs a l’inici del cicle menstrual. Pot notar molèsties i és possible que la roba quedi tacada de color fosc (marró o vermell). Les molèsties es poden concentrar en la zona del pit —que també es pot inflar una mica—, tenir marejos o angoixa, o més necessitat d’anar al lavabo.

No obstant això, aquests símptomes poden ser qüestions sense importància, de manera que no s’ha de pensar que aquests inconvenients poden voler dir això.

Fallada d’implantació recurrent

Quan l’equip mèdic es troba amb un cas de fallada d’implantació, cerca la millor opció per intentar-ne minimitzar els efectes. Amb la fecundació in vitro, una gran opció és realitzar la transferència de l’embrió en estadi de blastocist, amb cinc dies d’evolució. Amb l’embrió més format, hi ha més opcions d’aconseguir una bona implantació, atès que es poden descartar els embrions que presentin alguna característica contraproduent per aconseguir-la. Aplicar la tècnica del diagnòstic genètic preimplantacional és una altra alternativa per detectar aquestes alteracions.

Així i tot, hi ha casos en què les fallades d’implantació persisteixen i es repeteixen. És important no desanimar-se ni tirar la tovallola, ja que hi ha més opcions. En aquests casos, els especialistes es decanten per un tractament que compti amb una donació. Si el problema detectat prové d’un factor femení, la donació serà d’òvuls i, si la dificultat s’origina en un factor masculí, s’optarà per una donació de semen.

Consells per suportar una fallada d’implantació

Davant de qualsevol problema de fertilitat, el més important és afrontar-lo amb tranquil·litat i sense autoimposar-se cap pressió afegida, i patir una fallada d’implantació no n’és una excepció.

És important comptar amb el suport de la parella, en cas de tenir-ne, o bé d’amics o familiars. Afrontar una situació com aquesta sola no és aconsellable, per la qual cosa, malgrat que pugui ser incòmode, cal tenir algú a prop amb qui parlar de la situació i de les preocupacions que es puguin tenir en cada moment.

També convé tenir present que hi ha psicòlegs especialistes en reproducció assistida que poden ser de gran ajuda per a una dona sola o una parella en moments com aquests. Ells poden orientar la pacient i oferir solucions per poder afrontar la situació. A FecunMed som conscients de l’impacte emocional que suposa iniciar un procés d’aquest estil, per la qual cosa oferim a les nostres pacients el servei de suport psicològic des del primer dia i fins que finalitzi el procés.

La fallada d’implantació es produeix quan l’embrió no s’implanta correctament a l’endometri, moment en el qual el procés d’embaràs queda interromput i és impossible que progressi fins al part. En aquest procés, tant l’embrió com l’endometri tenen un paper molt important.

L’endometri ha d’estar receptiu a l’arribada de l’embrió, i això s’aconsegueix en un estat hormonal concret. Quan l’embaràs se cerqui a través d’un tractament de reproducció assistida, aquest estat hormonal s’intenta aconseguir amb medicació per preparar l’endometri.

Les causes que poden provocar una fallada d’implantació són diverses. Les més habituals són qüestions anatòmiques i de l’endometri. En casos de maternitat tardana, el factor genètic també té un pes més important en una possible fallada d’implantació. Una alteració hormonal també hi pot afectar, perquè dificulta aconseguir l’estat ideal de l’endometri per rebre l’embrió, així com la intolerància, per exemple, al gluten.

Per detectar aquests problemes que poden provocar una fallada d’implantació, cal assegurar la normalitat dels cariotips dels membres de la parella (o únicament de la dona, si no té parella), així com aprofundir en l’estudi de l’endometri a través d’una histeroscòpia, una biòpsia de l’endometri, per verificar una presència correcta de flora favorable a la implantació i absència de gèrmens patògens adversos, així com un test ERA (endometrial receptivity array), per fiscalitzar asincronies en la finestra d’implantació de l’endometri. Si el problema és de l’home, es pot complementar l’estudi seminal amb un test de fragmentació de l’ADN espermàtic i/o amb un test FISH (o un estudi de meiosi) per a cribratge d’aneuploïdies espermàtiques anormals.

¿Cuál es el mejor tratamiento para mi?

Si todavía no sabes qué tratamiento se adapta más a ti,
te animamos a hacer nuestro prediagnóstico online.

Prediagnóstico

A FecunMed seguim al teu costat.

Fes realitat el teu desig de ser mare