Per què existeixen els problemes d’esterilitat?

L’esterilitat és el gran temor que tenen les parelles que volen tenir fills i que no han aconseguit el seu objectiu al cap d’un temps d’intentar-ho. Es calcula que aquesta situació afecta al voltant del 10-15 % de les parelles en edat fèrtil. A diferència del que acostumem a pensar, quedar-se embarassada no sempre és tan fàcil i no n’hi ha prou amb tenir relacions sexuals quan s’acosta el dia de l’ovulació.

Els problemes d’esterilitat poden venir per un factor masculí i/o un factor femení. L’afectació està repartida en percentatges molt semblants entre els casos en què la dona té el problema d’esterilitat (35 %), el té l’home (35 %) o ambdós integrants de la parella (30 %).

Causes de la infertilitat de la dona

Les probabilitats d’embaràs d’una dona de menys de 35 anys són d’entre un 18 % i un 35 % cada mes. A mesura que la dona es fa gran, aquestes probabilitats disminueixen de manera notable, i se situen en un 10 %, entre els 35 i els 40 anys, i baixen fins a un 5 %, a partir dels 40.

Aquestes xifres demostren que, en el cas de la dona, l’edat té un paper molt important en la seva capacitat fèrtil. És per això que, en els casos que la dona no pot accedir a la maternitat abans dels 34 (per raons professionals, de parella o per motius de salut), es recomana optar per la congelació d’òvuls, per poder preservar-ne la qualitat i fer-los servir en un tractament de reproducció més endavant.

Més enllà del condicionant de l’edat, per a les dones hi ha cinc factors que poden causar l’esterilitat. Pot ser deguda a una afectació als ovaris (factor ovàric), per problemes a la zona de l’úter (factor uterí), per irregularitats a les trompes de Fal·lopi (factor tubari), per alteracions a la zona del coll de l’úter (factor cervical) o per una qüestió genètica.

Causes de la infertilitat de l’home

En els casos d’esterilitat masculina, l’edat no té un paper tan important. L’edat en què la qualitat espermàtica es pot veure afectada és molt més tardana, al voltant dels 60 anys, i no és una afectació tan matemàtica com en el cas de la dona. Hi ha homes que poden no veure afectada la seva capacitat d’aconseguir un embaràs amb la seva parella tot i el pas dels anys.

En aquests casos, els problemes es divideixen en 4 variants, encara que es focalitzen en la qualitat espermàtica i la quantitat d’esperma que s’ejacula. També té un pes important el factor genètic, que pot provocar diferents alteracions; hi pot haver una obstrucció dels conductes pels quals es desplacen els espermatozoides (factor anatòmic); altres malalties que poden alterar els valors normals, o bé aspectes de la vida quotidiana de l’home (factor ambiental).

Altres casos d’esterilitat

També hi ha els casos en els quals els problemes d’esterilitat són compartits pels dos membres de la parella. En el cas que l’afectació es localitzi en ambdós, pot ser per una combinació d’alguna d’aquestes causes o bé per una incompatibilitat entre ambdós membres. En aquest segon cas, podria ser que tant la dona com l’home poguessin aconseguir un embaràs amb una altra parella, però entre ells, per alguna qüestió genètica o immunològica, fos inviable i necessitessin ajuda mèdica.

Finalment, també cal destacar que hi ha alguns casos que es qualifiquen d’esterilitat d’origen desconegut, casos en els quals, tot i ser evident que existeix un problema d’esterilitat (atès que l’embaràs no s’aconsegueix de manera natural), no es detecta en l’estudi bàsic de fertilitat cap alteració aparent ni en l’home ni en la dona.

Quan una parella té problemes per tenir un fill per un cas d’esterilitat, el més important és que la parella estigui unida i afronti la situació junta. L’origen de l’esterilitat pot raure tant en la dona com en l’home, per la qual cosa s’aconsella que ambdós membres de la parella se sotmetin a les proves necessàries per dictaminar quin és el problema que hi ha.

En aquest procés, els dubtes i les pors poden ser diversos, i cada persona ho viu d’una manera diferent i personal, però per poder-ho afrontar amb la màxima tranquil·litat és molt important viure el procés de manera conjunta.

Tota prevenció per minimitzar els possibles problemes d’esterilitat és molt positiva, com ara dur una vida sana i evitar els riscos de contraure una malaltia de transmissió sexual. No obstant això, cal no oblidar que, com hem comentat, hi ha factors que causen esterilitat que no depenen d’un mateix i que venen provocats per factors genètics impossibles de controlar.

Des de FecunMed tenim un equip de metges especialistes, amb el suport de la tecnologia més avançada en el sector de la reproducció assistida, per ajudar les parelles amb problemes d’esterilitat a aconseguir un embaràs. Sabem com d’important és fer aquest pas i treballem per cercar possibles solucions que apropin totes les parelles al seu somni de formar una família. Amb totes les proves que realitzem a les nostres pacients i a les seves parelles, analitzem cada cas de manera personalitzada, per trobar el tractament més idoni per mirar d’aconseguir l’objectiu.

¿Cuál es el mejor tratamiento para mi?

Si todavía no sabes qué tratamiento se adapta más a ti,
te animamos a hacer nuestro prediagnóstico online.

Prediagnóstico

A FecunMed seguim al teu costat.

Fes realitat el teu desig de ser mare